ג' ניסן תשס"ח

שאלה: עלייה לקבר לציון שנה בחודש ניסן

הרב שלום וברכה ,

מאחר ואבי זצ"ל נפטר מזה מספר שנים בחול המועד פסח , נהגתי ע"פ הדעה הרווחת לעלות לקבר דווקא לפני ר"ח ניסן .

לאחרונה שמעתי כי לכאורה ע"פ מנהגינו אין מניעה לעלות לקבר בחודש ניסן עצמו (אולי אפילו בחג עצמו ?) כאשר הנפטר הלך לעולמו בחודש זה (ואולי גם לא רק?). האם יש ביסוס לטענה הזו ? ואם כן באילו ימים צריך/נכון/מותר לעלות לקבר ובאלו לא ?

בתודה מראש ובכבוד רב ,

תשובה:

לכ' א' הי"ו

שלום וברכה,

דעות רבות נאמרו בנדון זה. אבל מנהג קהילות רבות מאד, ובפרט הקהילות מהן באו אבותיך שהקפידו לא ללכת לבית החיים בכל יום שאין אומרים תחנון. בראש ובראשונה בכל חודש ניסן. וכן ראוי לנהוג. כי יעלה על הדעת שלא נאמר תחנון באשר הוא מזמין צער ונלך לבקר במקום שאין לך צער גדול ממנו?! נא אל תשמע לכל היועצים המעמידים עצמם כמומחים בהלכה, כאשר המניע האמיתי הוא בעייתי (אלרגיה למנהג המוזכר אצל פוסק מעדה אחרת). בתורת ה' ולכן בכל ההלכה, לא המנהג הוא הקובע תמיד, אלא קודם כל השכל הישר (אף אם כדברי הירושלמי מנהג מבטל הלכה). אפילו סתם הספד אסור בחודש ניסן ובכייה וצער עמוק יהיו מותרים?!

ואם בדורנו יש המתעלמים משיקולים אלה, אין זה אלא מאחת משתי הסיבות הבאות: או שהאבל יותר חמור מכל איסור בעיניהם, או שהם טכנוקראטים של ההלכה, קרי אם לא כתוב הוי אומר שמותר (הבעייה בגישה זו היא שאף חובת האמונה איננה כתובה בשו"ע!).

לכן המשך כדרכך בעבר, חכה סוף ניסן (או לך ערב ר"ח ניסן) וזה יהיה הכבוד הגדול ביותר לע"נ אביך, שהוא השאיר כאן בן המכבד את זכרו, את מנהגיו ועוד יותר בר דעת,

חג שמח