כ"א סיון התשע"ט

שאלה: הקדמת מנחה וקבלת שבת באופן שיתפלל מנחה וערבית לאחר פלג הנחה

שלום לכבוד ברב,
לאחרונה זכינו להקים בישובינו מניין ספרדי .
ישנם חברים רבים במניין שהיו מעוניינים להקדים את מנחה שיר השירים וקבלת שבת כ-40 דקות לפני זמו כניסת שבת הרשמי - באופן שתפילת ערבית תסתיים ע"פ רוב אחרי השקיעה אך לפני צאת הכוכבים.
וזאת על מנת להקל על הילדים ולא לקיים סעודת שבת כשחצי מהילדים ישנים והחצי השני עצבניים .

האם ניתן לעשות זאת למרות שנתפלל מנחה לאחר פלג המחה וערבית בשקיעה וסמוך לצאת הכוכבים ?
ועל מה שיש להקפיד ? (האם מותר לאכול סעודת שבת אחרי השקיעה אך לפני צאת הכוכבים?)

יש לציין שהמניין מצוצמם וחברים אחרים בו היו מעדיפים להתפלל מנחה וקבלת שבת מאוחרת ופתרון זה הוא פשרה מוסכמת . (להתפלל מנחה לפני פלג המנחה ולאחריו קבלת שבת אין מספיק מניין).
נשמח לתשובה מהירה ,
תודה רבה ,

תשובה:

לכ' נ' הי"ו
שלום רב,
חינוך הילדים היא משאת נפש עליונה עבור כל מי שעתיד האומה יקר בעיניו. ולכן יש לעשות הכל כדי שהצעירים והילדים ישארו ערים בקבלת שבת שהיא המחדירה בהם את הקדושה, לא רק של השבת, אלא של התורה ושל האמונה.
אם בלי מחלוקת אתם מגיעים לכך שאומרים קריאת שמע אחרי השקיעה, די והותר לחלוטין, בפרט לספרדים שמעולם לא חיכו בעבר את צאת הכוכבים כדי להתפלל ערבית (למרות כל הדעות בנידון כבר מהתקופה הקדומה). בבתי כנסת של קהילתנו (אשכנזים, ספרדים ותימנים) אנו מקדימים עוד הרבה יותר, ורוב תקופת השעון קיץ אנו מסיימים את התפילה זמן רב לפני צאת הכוכבים כדי שהילדים ישארו ערים. ואת קריאת השמע חוזרים עליו בבית או לפני השינה.
בעל תרומת הדשן מעיד שקדמוני אשכנז, ענקי תורה, היו מסיימים תפילת ערבית למעלה משלוש שעות לפני צאת הכוכבים (לא פלא בגרמניה שהיום מתארך שם הרבה). אין ללמוד מזה לעשות כמותם בארץ, אבל יש לסמוך בשופי עליהם כדי להקדים קצת לטובת החינוך לקודש.
בברכה רבה,