כ"ו שבט תשע"ג

שאלה: הנחת תפילין וקריאת הפרשה בשבת

שלום לכבוד הרב.

מאיר,בני, בן 12. לידתו הייתה בערב כיפור.
אנא מהרב להשיב לי על שתי שאלות:
1- לגבי הנחת התפילין:
שמעתי שמאיר יוכל להניח את התפילין שלו באופן קבוע עוד לפני אותו יום של הנחת התפילין החגיגי בבית –הכנסת ועלייתו לתורה. שאלתי: כמה זמן לפני?
2- לגבי שבת הבר-מצווה:
בהתחלה חשבנו שהקריאה של שבת תהיה בשבת "בראשית", כלומר השבת הראשונה אחרי סוכות. אלא ששבת זו באה כמעט מיד אחרי שמחת תורה - שחל ביום חמישי. יהיה קשה למשפחה הבאה מרחוק , וגם לי , להתארגן תוך יום אחד קצר, יום ששי, מיד אחרי סוכות (איני יכול גם לארח את כולם בכל משך החג לפני כן). השאלה שלי היא האם אפשר לדחות עוד לשבת "נח" את הקריאה בשבת? (אני יודע שהתלמידים נמצאים בישיבה ב"נח" וב"לך-לך", ולכן לאירוח נמצא פיתרון אחר ב"ה). השאלה שלי היא על העיקרון ההלכתי לדחות את קריאת הפרשה
תודה ויישר כח לרב על הכל!
הצלחה במעשי ידיו ובשורות טובות בקרב משפחתו!

תשובה:

לכ' ידידנו היקר ש' הי"ו
שלום רב,
על אף שדורות רבים אין אנו נוהגים כך, תלמוד ערוך הוא במס' סוכה שילד יכול להניח תפילין כבר מגיל חמש אם הוא יודע לשמור אותן. לכן, בנך יכול להתחיל להניח תפילין כבר בחודש אלול או אב או אפילו לפני כן, ולעשות כבקהילות ספרדיות (כיון שאתה ספרדי) ולערוך חגיגת הבר מצוה כבר אז, כמובן בתנאי שהילד לא יחדול מכאן והלאה להניחם כל יום (אעפ"י שלא יחשב למניין עד שיגיע לגיל 13).
לגבי קריאת התורה בשבת אם ברצונכם להזמין בני משפחה לרגל זה, כיון שכבר יהיה זה אחרי הנחת התפילין, הוא יכול לבחור כל שבת מערב יום הכיפורים והלאה (נח, לך והלאה).
בברכה רבה,