ל' שבט התשע"ה

שאלה: השתתפות הרב בעצרת של מפלגת הבית היהודי לקראת בחירות תשע"ה

שלום הרב,
שמי עודד ואני סטודנט בטכניון. אחרי הבחירות הקודמות הרב ציין בשיעור בטכניון (למיטב זכרוני) שלפני הבחירות כל המתמודדים ידעו לפנות כדי לקבל תמיכה לקראת הבחירות אבל מיד לאחריהן הם נעלמו, ולא פונים לרב כדי להתייעץ בנושאים של "דת ומדינה". זה התחיל בסערת חוק הגיוס ותקציב הישיבות, אחר כך חוק משאל עם על ארץ ישראל, חוק הגיור ו"זכויות" זוגות חד מיניים ועוד.
לצערי מאז שהרב עזב את תפקידו כרב הטכניון לא יוצא לי כמעט לשמוע מדבריו. בכל זאת, ההתרשמות שלי מהקדנציה הנוכחית של המפלגה הזו היא שהיא לא שומרת על התורה וגם לא על ארץ ישראל (הריסת בתים, הקפאה דה-פקטו ושחרור מחבלים).
אשמח לשמוע מדוע הרב תומך במפלגה ו/או מה דעת הרב על תפקוד המפלגה בסוגיות שציינתי לעיל. עד לא מזמן הייתי בטוח בהמשך לדברי הרב מהשיעור ההוא בטכניון שהם פועלים על דעת עצמם. לאחרונה שמעתי שהם עמדו בקשר עם תלמידי חכמים אחרים. אבל בכל זאת, ואולי זו שאלה השקפתית בכיוון אחר, איך יתכן שרבנים גדולים תומכים בחוק גיור מסויים כשרבנים אחרים מודיעים על כוונה לפתיחת ספרי יוחסין וכד'.

בברכה,
עודד, קרית הטכניון

תשובה:

שלום רב לך ע' היקר הי"ו
לא שיניתי את דעתי וגם אינני נסוג מביקורת שהשמעתי בתחומים אלו או אחרים. כידוע לך אין מגזר שחסכתי ממנו שבטי כל פעם שכרב הרגשתי שדבר טעון תיקון.
אך לעניין, אני מאד מבקש ממך להקשיב היטב לתחילת דבריי שהשמעתי בכנס זה (ודוקא אלו פורסמו באמצעי התקשורת). אינני תומך במפלגה זו או אחרת, אלא כרב אני תומך ברעיונות ובעקרונות, ואמרתי זאת ברורות, וכל עוד הבית היהודי יחרוט אותם על דגלו אחזק אותו. האם הרב קוק הזדהה עם ה'מזרחי'? לא ולא, והוא הביע זאת ברורות וחדות בעשרות מאמרים ונאומים, אך יחד עם זה, האם הוא לא רצה בהצלחתו? והאם ח"ו פסל אותו? לא ולא. אדרבא ואדרבא, הוא רצה בחיזוקו על אף שהוא היה משוכנע שהאידיאל איננו שם. ואני הקטן על ידו, משתדל ללכת בדרכו זו, לחזק כל מה שראוי לחזק. ולא מן הנמנע שאם אתבקש לבטא תמיכה בעוד מסגרות המפגינות נאמנות לדברים יקרים לעמנו, אביע גם תמיכתי.
ולגופו של עניין: המפלגה היחידה (בינתיים) בכנסת הנאבקת למען א"י שנגדה לחם ראש הממשלה בכל כוחו, ובראשית קדנציה זו היה מוכן לכרות ברית עם כל גוף, העיקר לא הבית היהודי, הוא דבר המוכיח שהבית היהודי עושה דבר חשוב ונאבק למען רעיונות יקרים, אף אם אינו מצליח בכל צעדיו. ולפחות משום כך, נאלץ נפתלי בנט לכרות ברית עם יאיר לפיד. אבל השר בנט הוא השר הראשון (חוץ מהמבדיל מר מנחם בגין) המעיז להגיד לעמים את מה שהם חייבים לשמוע בכל הנוגע לא"י, לדחות ביקורתם של כל העמים, כאשר מאז קום המדינה נציגינו במשרד החוץ מבלים את זמנם לזחול בפני כל זב ומצורע שבעמים וכ"ש בפני מכובדים. הוא גם היחיד בינתיים הלוחץ לכיוון הנכון במישור הבטחוני. ראש הממשלה מעוניין בהחלשת הבית היהודי כדי שיוכל לחתום על הסכמי כניעה והתנתקות נוספים, כפי שלדאבוננו קרה עם כל ראשי הליכוד בעבר (קמפ-דוד, מדריד, גוש קטיף ועוד). רוממות הלאומיות בפיהם וחרב חלוקת הארץ בידם. לכן אסור לנו בתכלית לאפשר החלשת הבית היהודי.
העלת שאלות רבות ונכונות בנושאים רבים נוספים. להשיב עליהן, דרושה כתיבת ספר שלם, דבר הבלתי אפשרי כאן. לכן אסתפק בהתייחסות למישור הדתי בלבד. במישור הדתי, הבית היהודי נתון ללחצים של גופים המתיימרים להיות אורטודוקסים על אף שהם פרוטו-דתיים או ליתר דיוק פסידו-דתיים, רפורמים למחצה לשני שליש ולשלושת רבעי (ראה נא אותם מזמינים את הצבור להצביע במקרה הטוב ליכוד, ובמקרה הגרוע 'יש עתיד'), ולכן במישורים מסויימים הוא לא הצליח להגשים מה שאנו מצפים בכמה מישורים אמוניים תורניים. רבים משוכנעים שמפלגת 'יחד' תעשה זאת טוב יותר, ואני מתפלל שכך יהיה. אני רוצה בכך, ולכן אני מתפלל שיצליחו ושגם הבית היהודי ישתף אתם פעולה מבורכת לכל עמנו. לכן אנו חייבים לדאוג שגם הבית היהודי וגם מפלגת יחד תהיינה שתיהן חזקות ככל האפשר, לא רק כדי שלא ילכו קולות ימין לאיבוד, אלא כדי ששניהם יחדיו יחזקו את הימין, ויעמדו על המשמר בכל התחומים היקרים לנו. ואני מצידי מוכן לעשות ככל שביכולתי כדי לחזק את שניהם, ומכל הלב באמת ובתמים. חבל שאינם שניהם יחדיו, כי אז הברכה הייתה עוד יותר גדולה. אבל החברה הישראלית, הנופלת קרבן זה עשרות בשנים למנטליות בולשביקית, המסדרת את החברה בין חברי 'המפלגה' ל'אוייבי המפלגה' אינה בשלה דייה ואינה בוגרת דייה עדיין להגשמת אחדות כזו.
אבל כרב, מחובתי לחזק כל נקודה חיובית בעמנו, כל דבר וכל גוף שיביא אפילו ברכה חלקית לעמנו. ללא בטחון לא תהיה לנו תורה, וללא תורה לא יהיה לנו בטחון וכדו'.
בברכה  רבה,