כ"ג שבט תשס"ז

שאלה: מעשר מהשכר

שלום כבוד הרב,
בעלי ב"ה מצא עבודה חדשה ואנו מעוניינים לתת מעשר מהכסף. השאלה שלי היא כזאת: יש לי אח צעיר תלמיד הסדר (בן 22) נשוי ואב לילד בן חצי שנה. אשתו לומדת ,הוא סיים את שירותו הצבאי הוא תלמיד שיעור ב' ועובד בשמירה למחייתם. כפי שוודאי ידוע לך השכר בשמירה הוא מאוד נמוך ועליהם לשלם שכר דירה ומעון
לילד. אין להם רכב. הורי לא יכולים לתמוך בהם ועד כמה שידוע לי גם הצד השני לא תומך. בקיצור לשאלה, האם אנו יכולים להעביר להם את ה10% כצדקה? מהם הקריטריונים לצדקה אמיתית? (אנו מעוניינים לקיים את המצווה בלי אופציה לספקות)
תודה רבה וכל טוב.

תשובה:

לכ' נ' הי"ו
שלום וברכה,
שאלתך אינה פשוטה ואינה ניתנת לפירוט יתר במסגרת דנן. מה שאוכל לומר הוא כדלהלן: מעשר הכספים מיועד לצדקה, בראש ובראשונה לתורה וגם לנזקקים. אם ברצונכם להקל על זוג זה כדי שהבחור יצטרך לעבוד פחות וכך יוכל ללמוד יותר תורה כי אז אפשר לתת לו את המעשר (חלקית או כולו), אבל אם מדובר ברכישת רכב אינני יודע מדוע בחור בשנה ב' בישיבת הסדר זקוק לרכב, אא"כ את אומרת לי שהם גרים במקום שאין כל תחבורה לעבודתם (כגון בהתנחלויות שאגד והממשלות מפקירות מבחינה זו). תרומתכם נכונה אם אתם עוזרים לצרכים ולא למותרות (ובפרט כשאלו עוד עולים כסף: ביטוח ועוד).ואם כך תבא עליכם ברכה.
הערה אחרת מתבקשת גם: אני מקווה שיש לו אישור עבודה מהצבא, ולא יש כאן בעייה הטעונה טיפול.
לגבי פירוט כל הקריטריונים, הדבר ארוך מדיי. אני מקווה שתשובתי מספקת ולא הבהירי נא עוד את המצב.
בברכה רבה,