ג' אב התשע"ה

שאלה: אינטרנט

בס"ד

שלום לכבוד הרב!

האינטרנט היום הוא מקור ידע מאד גדול, הן לתכנים תורניים והן לתכנים אחרים כגון מתמטיקה , אנגלית, וכו'.
ישנם אתרי למידה רבים, אשר יש בהם סרטונים, מאמרים, הרצאות מוקלטות , מדריכים, וכו' בנושאים כאלה ואחרים. וכן יש את האתר יוטיוב (Youtube) שיש בו הרבה מאד הרצאות מוקלטות של אוניברסיטאות ומכללות וכן עוד סרטונים שאנשים מעלים אליו.

הבעיה שמפריע לי , שאני לא מכיר את בעלי האתרים, ואיני יכול לדעת אם התוכן שנמצא אצלם באתר ( מאמרים , מדריכים והרצאות מוקלטות) הוא שייך להם , ולא חס וחלילה הועתק. וכן באתר youtube שבו כל אחד יכול לעלות איזה סרטון שהוא רוצה , ואפשר לעבור בקלות על פגיעה של זכויות יוצרים והעתקה.

ופה שאלתי: האם מותר לי להשתמש בתוכן של אתרי האינטרנט , ללא חשש של פגיעה בזכויות יוצרים והעתקה? בהנחה שהחומרים אשר נמצאים באתר הם בחזקת בעלי האתר, או הועלו לאתר ברשות בעלי היצירה.
או שאני מחויב לפני כל שימוש בכל אתר אינטרנט , לבדוק האם תוכנו של האתר לא פוגע בזכויות יוצרים, או שלא הועלה בצורה לא חוקית ? ואם אני מחויב כיצד מבצעים בדיקה כזאת?
וכן מה הדין לשימוש באתר youtube אשר בו כל אחד יכול לעלות סרטונים , ואינך מכיר את מי שהעלה אותם?

בברכת תודה רבה !

תשובה:

לכ' א' היקר הי"ו
אין צל של ספק שאיסור חמור הוא להשתמש במה שמפרסמים ללא היתר וליהנות מזה בניגוד לרצון הבעלים האמיתיים. יחד עם זה לע"ד אין לך כל אפשרות לדעת אם דבר מה עלה בהיתר או לא. נדמה לי שרק המשטרה והשב"כ מסוגלים לערוך בירור כזה. לכן הבדיקה בלתי אפשרית.
נוסף לכך, אם עבירה יש, לא אתה העבריין, אלא מי שהעלה דבר מה באיסור.
מאידך, היותר חשוב מכל מה שהעלת הוא לבדוק אם התכנים שאתה שומע הם נכונים וראויים, והאמן לי שלעיתים זה עוד פחות פשוט מבירור זכויות יוצרים. לכן היזהר נא מכל מה שאתה שומע באינטרנט וקיים בעצמך 'כבדהו וחשדהו'.
בברכה רבה,