כ"ו אב התש"פ

שאלה: מנהגי החתונה- אלג'יר

שלום וברכה.
משפחתי מאלג'יר (קונסטנטין)- רציתי בבקשה לדעת האם יש מנהגים שונים אודות עריכת החופה והקידושין ועל שבעת ימי המשתה? תודה רבה רבה!

תשובה:

שלום עליך א' הי"ו
אם אתה המתחתן, אז קודם כל מזל טוב. ובכל מקרה לגבי שאלתך, אינני יודע אם יש בכלל הרבה הבדלים בין הספרדים בעניין זה, לכן אציין לך רק כמה נקודות עיקריות העלולות להיות שונות במנהגים אחרים:
1. חוץ מבשעת החופה עצמה, לא מברכים על שני כוסות את שבע הברכות, אלא כוס אחד לברכה"מ ולשבע ברכות כל שבעת ימי המשתה.
2. בשעה החופה שבירת הכוס לזכר בית המקדש הוא בין קידושין לנישואים.
3. מעולם לא שמעתי שמחלקים את שבע הברכות. אכן פעמים רבות כיבדו אישיות זו או אחרת בשבע הברכות, אבל אז נתנו לה את כל שבע הברכות כי עפ"י הקבלה ישנה בעייה בחלוקה מסוג זה. בימינו הנושא נעשה רגיש ביותר, משום שמצד אחד מזמינים רבנים לחתונה, ואם לא מחלקים ברכות לא מכבדים אותם בכלום. איך פתרנו בעייה זו בחו"ל? כיבדו את הרבנים באמירת דברי תורה. בימינו בארץ גם פתרון זה בא בחשבון רק בחתונות שבהן יודעים אנשים לכבד דברי תורה (ולדאבוננו מועטות הן בצבור הדתי שיותר מדי פעמים אינו מסוגל לכבד את המעמד בשתיקה). יש כמובן כל מיני דרכים נוספות לכבד.
4. בשעת קריאת הכתובה לא קראו מעולם שמות העדים.
5. דבר אחד מאד חשוב: מעולם לא נשבעו 'שבועה חמורה' ככתוב בהרבה כתובות בארץ. לזה יש להתנגד בכל תוקף, כי ח"ו אם אין הבית עולה יפה ויש צורך לפרקו, אז לא זו בלבד שבית מקדש קטן נהרס, אלא שעוד עבר על שבועה חמורה!
6. היו עוד כמה נקודות בודדות שהקפידו עליהן, אבל אינן כיום תקיפות בארץ, כגון שמירת הכתובה על ידי משפחת האשה, והמשפחה שמרה עליה בדבקות גדולה כדי שלא יוכל איש לטעון שאיבד אותה או דבר מה דומה. אך כיום יש תמיד העתק ברבנות. לכן על נקודת כאלה אינני מתעכב.
בברכה רבה,